Poznaj nas bliżej i dowiedz się dlaczego jesteśmy najlepsi

O nas

WITABO Sp. z o.o. to grupa producentów owoców działająca na rynku od 2009 roku. Gospodarstwa produkcyjne członków zlokalizowane są na słonecznej i obdarzonej licznymi walorami przyrodniczymi Lubelszczyźnie.

Działalność naszej spółki opiera się na solidnej i sprawdzonej wiedzy z zakresu ogrodnictwa, wzbogacanej od wielu pokoleń. Wraz z rozwojem firmy powstał nowoczesny, dobrze wyposażony obiekt składający się z chłodni, sortowni i pakowni, zaplecza socjalnego dla pracowników oraz części biurowej o łącznej powierzchni około 8000 m2.

Firma posiada wiele certyfikatów jakości i bezpieczeństwa, co świadczy o wysokim standardzie produkcji żywności oraz ochrony środowiska. Jeśli szukasz najwyższej jakości owoców – Witabo to idealny wybór. Firma oferuje owoce o najwyższej jakości, które są jednocześnie zdrowe i smaczne.

Przyjedź na Lubelszczyznę, by przekonać się, jak smakują najlepsze owoce!

Gdzie dostarczamy nasze owoce

Międzynarodowa marka

Obecnie nasza grupa producentów owoców dostarcza swoje świeże produkty do:

Polski, Hiszpanii, Szwecji, Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Holandii, Włoch, Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Bułgarii, Czarnogóry, Albanii, Ukrainy, Litwy, Kazachstanu, Mongolii, Izraela, Jordanii, Algierii, Libii, Egiptu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

W planach mamy kolejne kontrakty o zasięgu międzynarodowym.

Jak dbamy o bezpieczeństwo produktów

Nasze certyfikaty

Certyfikat BRC – międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności opracowanyw 1998 roku przez British Retail Consortium (Wielka Brytania). BRC to zbiór zaleceń i wytycznych dla firm działających w sektorze przemysłu spożywczego oraz firm dostarczających produkty żywnościowe pod własnymi markami (tzw. private labels).
Uzyskanie przez firmę certyfikatu BRC dla całej linii produktów lub dla konkretnego produktu marki ma gwarantować, że dany produkt pomyślnie przeszedł specjalistyczne testy i inspekcje, jest wysokiej jakości i jest bezpieczny dla konsumentów.

GlobalG.A.P. – dobrowolny, międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności nieprzetworzonej (produkcja roślinna, ogrodnicza, sadownicza i zwierzęca) adresowany do producentów rolnych. Producenci w ramach działań standardowych są zobowiązani do dbałości o środowisko naturalne, odpowiedniego stosowania i przechowywania środków ochrony roślin, pasz, leków dla zwierząt i innych substancji, odpowiedniego obchodzenia się z odpadami, dbałości o czystość gospodarstwa i BHP pracowników.

Jak zapewniamy najlepszą jakość owoców

Nasze sady i uprawy

Zdecydowana większość naszej produkcji to sady oraz uprawy pod osłonami.

Uprawy pod osłonami to sposób na uzyskanie lepszych plonów owocowych, ponieważ pozwala na kontrolowanie warunków, w jakich rośliny rosną. W przypadku szklarni lub tuneli foliowych, rośliny są chronione przed szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi, takimi jak wiatr, deszcz, mróz czy grad, co pozwala na kontrolowanie temperatury, wilgotności i oświetlenia, aby stworzyć optymalne warunki do wzrostu i dojrzewania owoców. W ten sposób można uzyskać większe plony owoców, które są bardziej soczyste, smaczne i aromatyczne.

Owoce uprawiane na Lubelszczyźnie są uważane za najlepsze ze względu na korzystne warunki klimatyczne i geograficzne regionu. Lubelszczyzna leżyw strefie klimatu umiarkowanego ciepłego, co sprzyja uprawie wielu gatunków roślin, w tym drzew owocowych. Ponadto, gleby w regionie są żyzne i dobrej jakości, co korzystnie wpływa na rozwój roślin. Owoce z Lubelszczyzny słyną
z intensywnego smaku, aromatu oraz soczystości.
Region ten jest znany z uprawy takich owoców jak jabłka, gruszki, wiśnie, porzeczki czy maliny, które cieszą się popularnością w kraju i za granicą.